Vihrea keiju esityskuva


Vihreä Keiju – runo- ja musiikkiesitys

Mikään ei silti pysty samaan kuin myrkky, joka vuotaa sinun silmistäsi,

Vihreistä silmistäsi, lammikoista, joista vapiseva sieluni näkee nurjan puolensa. –Charles Baudelaire

Ohjelma:

Charles Baudelaire: Ylentyminen

Johanna Pitkänen: Introduction (kantaesitys)

Charles Baudelaire: Katkelma esseestä Dandy

Assi Karttunen: Au-dessus (Baudelairen runoon Ylentyminen)

Charles Baudelaire: Raato

Johanna Pitkänen: Le Parfum (kantaesitys)

Charles Baudelaire: Katkelma esseestä Dandy

Johanna Pitkänen: Le Poison (kantaesitys)

Charles Baudelaire: Myrkky

Charles Baudelaire: Katkelma esseestä Dandy

Graham Lynch: Les Chimères (kantaesitys)

Charles Baudelaire: Tasaaminen

Charles Baudelaire: Katkelma esseestä Dandy

Johanna Pitkänen: Flacon

Charles Baudelaire: Hajuvesipullo

 

Työryhmä kiittää Wihurin säätiötä, Suomen Kansallisteatteria ja graafikko Sabine Niemistä tapahtumakuvasta ja Jyrki Varpiota absinttia koskevasta konsultaatiosta.


Vihreä keiju on näyttämö- ja musiikkiteos, joka yhdistää nykymusiikkia, runoutta ja teatteria. Sen pohjana ovat Charles Baudelairen runot, jotka ovat toimineet inspiraationa säveltäjille ja ovat mukana esityksessä teksteinä. Esityksessä vilahtaa myös Baudelairen esseestä Dandy Baudelairen tuttu, universaali Dandy-hahmo kaikessa ristiriitaisuudessaan. Esityksen musiikin ja valojen teemana on absintin vedessä samentumisen louche-ilmiö, joka vertautuu abstraktiin myrkyttymisen käsitteeseen.

Louche muuntaa nesteen kirkkaan värin maitomaisen harmaiden sävyjen kautta kalpean omenanvihreiksi ja kirkkaammiksi opaalin sävyiksi. Tämä hidas ja vääjäämätön muuntuminen kuuluu myös esityksen musiikissa ja valitussa runoudessa. Esityksessä pyritään suurmieskultin sijaan tuomaan esiin Baudelairen tekstien ristiriitaisuus. Kirkkauden ja samentumisen kontrasti lyö leimansa myös esityksen installaationomaiselle visualisoinnille ja valosuunnittelulle.

Työryhmä:

Assi Karttunen: cembalo ja organetto

Mia Kivinen: valosuunnittelu ja visualisointi

Jussi Lehtonen: näyttelijä

Louna Hosia: viola da gamba

Musiikki

Musiikillisena selkärankana toimivat Johanna Pitkäseltä tilatut sävellykset, jotka jättävät tilaa myös improvisaatiolle. Graham Lynch on säveltänyt esitystä varten sooloteoksen Les Chimères cembalolle. Mukana on myös yksi Assi Karttusen säveltämä laulu.

Tekstit

Esityksen käsikirjoitus rakentuu Charles Baudelairen (1821–1867) viiden runon sekä esseen (kokoelmassa Modernin elämän maalari, suom. Antti Nylén, 2001) varaan. Runoja kuullaan kokoelmasta Masennus ja ihanne (Pahan kukkia 2011 suom. Nylén). Mukana ovat myrkyttymisestä kertovat runot Myrkky ja Hajuvesipullo sekä runot Tasaaminen ja Raato, jotka saavat vastapainoksi Ylentyminen-runon valoisamman, hurmioituneen tekstin. Dandy-esseen proosakatkelmat toimivat vastavoimana vahvoille runoteksteille ja rakentavat ajatuksellista siltaa nykyhetkeen.

Vihrea keiju harjoitukset 2022

Image